Hogyan válasszunk pszichológust?

Egyre többet foglalkozunk önismerettel, lelki problémákkal, egyre inkább elkezdtük megérteni, hogy nemcsak a fizikai testtel kell foglalkozni, hanem a lélekkel is ahhoz, hogy egészséges, kiegyensúlyozott és boldog életet éljünk. A pszichológia területe egyre tágasabb, sok a szakember, illetve szakmán belül a szerteágazó módszerek, így nagyon nehéz pszichológust választani. Az elmúlt évek tapasztalatainak köszönhetően, megfogalmaztam pár gondolatot, amely segíthet a szakember kiválasztásában. 

Első körben mindenképpen legyen szimpatikus fotóról. Lehet bármilyen jó szakember, de nem tudunk olyan emberrel együtt dolgozni, aki nem szimpatikus. Hiszen éreznünk kell, hogy meg merjük osztani legbensőségesebb gondolatainkat, illetve érzéseinket, meg kell tudjunk vele osztani szomorúságot, dühöt és szégyent. Egy pszichológus nem csak módszerekkel dolgozik hanem a személyével, illetve az egyéniségével is.

Ha valamelyest megfogalmaztuk magunknak mi az a probléma, amivel foglalkozni akarunk vagy amit szeretnénk megoldani, nézzük meg, vagy kérdezzük meg a szakembert, hogy foglalkozik-e azzal a területtel. Egyetlen  szakember sem jártas a szakma minden területén, így nem is tud minden problémával dolgozni. Én például nem foglalkozom függőségekkel - drog -és alkohol problémákkal, illetve klinikai esetekkel (skizofrénia, mély depresszió, neurózisok stb.).

Érdemes utánanézni, illetve érdeklődni, hogy a pszichológus milyen módszereket  alkalmaz. A szakmán belül nagyon sok módszer van, kezdve Freud módszerétől, a Pszichoanalízisen át, Gestalt terápia, Hipnoterápia, és a modernebbek közül a Kognitív viselkedésterápia, Neuro-lingvisztikus programozás, Autogén Tréning, Sématerápia, Mindfulness stb. Mindenképpen fontos, hogy szimpatikus legyen a módszer is, amivel dolgozni fogunk hiszen,  a jól választott módszer  hatékonyabb és gyorsabban elvezet az adott probléma megoldásához. Például egy szorongásos pánik tünetnél nem mindegy, hogy a Pszichoanalízis módszerét választjuk vagy a Kognitív terápiát. Az analízis sokkal megfelelőbb az önmegismerésre és önfejlesztésre, a Kognitív terápia pedig hatékonyabb a szorongás oldásban a pánik vagy fóbiák kezelésében.

Általában szakembereknek van valamilyen vezérmondata/mottója, amit hangoztatnak olyan, amiben  hisznek. Erre azért érdemes figyelni mert tükrözi a szakember hitrendszerét illetve meggyőződéseit, ami vezérli őt a munkában és az életben. Ha mi magunk is tudunk azonosulni ezzel a mottóval vagy legalább szimpatikusnak találjuk, akkor az együttműködésben megteremtődik az összhang, és ez könnyedséget ad a közös munkához.

Ha van rá mód olvassunk értékelést az előző kliensektől. Többet tudhatunk meg a , módszerekről, a pszichológusról, arról ki hogyan élt meg egy-egy problémát és milyen eredményre jutottak. Segíthet abban is, hogy jobban felismerjük a saját problémánkat, illetve ösztönözhet és reményt adhat a megoldásra.

Saját tapasztalatból tudom, hogy 5-7 alkalom szükséges ahhoz, hogy a kliens némi változást érzékeljen. Ennyi ülés után a kliens már tapasztalja, hogy a beszélgetések megnyugtatók, hogy változik a kezdeti feszültség intenzitása vagy a csökken a probléma terhe, hogy erőre kap, motiváltabb lesz, és reménységet érez. Természetesen probléma, személyiség és módszer függő, mi mennyi időt vesz igénybe. Bizonyos esetekben elégséges 10-20 alkalom, más esetekben szükség lehet 40-50 vagy ennél is több alkalomra. Például erős szorongás, vagy kiégés 10 alkalom alatt nem igazán tud teljesen feloldódni, de közérzetben javulás észlelhető.

Érdemesnek tartom kiemelni, hogy bármilyen jó illetve gyakorlott szakembert választunk,  a problémák csak akkor oldódnak meg ha mi magunk is bevonódunk és teljes önmagunkkal részt veszünk a terápiában/konzultációban.

Kiváló szakembereket és eredményes változásokat kívánok!

 

Kliensek tapasztalatai

Péter, Online

Haláltól való félelem, illetve szorongásos pánik miatt kerestem fel Erikát. A háztól nem mertem 50 méternél távolabb menni, mert féltem, hogy baj lesz. Szerencsére lehetőség volt Skype-on keresztüli konzultációra…

Dorina, Személyes és Online

Ha tonnányi követ cipel az ember a hátán, letenni egyedül már nem tudja, mert maga alá temeti. De ha elfogadjuk a segítő kezet, Ő leveszi rólunk, kőről-kőre, apránként. Akkor vehetjük csak észre, hogy végig voltak szárnyaink…

Noémi, Online

Igazán pozitív élmény volt számomra a terápia, melynek során rengeteg mélyen gyökerező dolgot tártunk fel, s életre szóló módszereket sajátítottam el. Erika profizmusa az első pillanattól nyilvánvaló volt…

Laci, Személyes

Egy hosszú kapcsolat végét jelentő szakítás után kerestem fel Erikát, mert egyedül nem tudtam feldolgozni a veszteséget. A sok beszélgetés során értettem meg, mi miért történt, észrevettem azt, amit korábban nem akartam látni…

Tovább...